Kantoren koelen met koud water

Kantoren koelen met koud water

Duurzame-koudeproject in Amsterdam Zuidoost

Liandon werkt voor Nuon aan een koudesysteem in Amsterdam Zuidoost. Koud water uit diepe plassen en meren, dat op natuurlijke wijze ontstaat in de winter, wordt in de zomer benut voor koeling.

Ouderkerkerplas als bron

Voor duurzame koudelevering fungeert de Ouderkerkerplas als koudebron. Koud water wordt opgepompt uit de (onderste laag van de) Ouderkerkerplas. In de koudecentrale wordt het koude water via warmtewisselaars overgedragen aan het distributienet, waar de klanten aan gekoppeld zijn. Het retourwater wordt vervolgens teruggevoerd in de plas.

Technische aspecten

Koude vergt de aanleg van een netwerk met goed geïsoleerde aanvoer- en retourleidingen. Het project bestaat uit de bouw van de koudecentrale en de automatisering van de complete installatie, de aanleg van het leidingensyteem in de Ouderkerkerplas en het aansluiten van bedrijven op de koudevoorziening via een hoofdtransportnet.

Milieu-aspecten

Koude uit een meer zorgt voor een uitstekende milieuprestatie. Er is sprake van wel 75% CO2-reductie ten opzichte van conventionele koelsystemen, die veel energie verbruiken.

Inbreng van Liandon

Liandon is in dit project in opdracht van Nuon verantwoordelijk voor het projectmanagement. Belangrijke taken zijn de inrichting van de projectgroep, het vergunningenmanagement, de engineering en verdere projectondersteuning. Grote uitdaging is het vinden van een geschikt leidingentrac├ę dat aansluit op de bestaande en geplande ondergrondse en bovengrondse infrastructuur en eenvoudig aan te leggen is.

De bouw is in augustus 2006 gestart; oplevering vond eind 2009 plaats.

Impressie_Amsterdam_Zuidoost_tcm326-194390

 

 

 

Meer informatie

Wilt u meer weten over dit project? Neem contact met ons op.

Marcel de Nes Koedam
06 55 69 78 26
Stuur een e-mail

Bekijk onze producten warmte en koude technologie.

Geplaatst in: Projecten