Project Zoneiland Almere

Project Zoneiland Almere

Liandon bouwde in opdracht van Nuon en de gemeente Almere aan het Zoneiland Almere. Het zoneiland voorziet de bewoners van de wijk Noorderplassen West van duurzaam opgewekte warmte.

Zoneiland_Almere_600x400_tcm326-1943867000 m2 aan zonnecollectoren

Het zoneiland heeft een oppervlak van 15.000 m2 (ruim drie voetbalvelden) waarvan ca. 7.000 m2 aan zonnecollectoren! Uniek in Nederland en wat betreft oppervlakte een van de grootste projecten ter wereld in zijn soort.

Stedebouwkundige inpassing

Noorderplassen West wordt gekenmerkt door ‘Eilanden’. De oostzijde van de wijk bestaat uit ‘Eilanden in het water’, de westzijde uit ‘Eilanden in het groen’. In aansluiting hierop is het zonnecollectorenveld als autonoom zoneiland in het gebied geplaatst. Het zoneiland ligt aan de toegangsweg en wordt daarmee een markant herkenningspunt voor de wijk.

Technische aspecten

In de zonnecollectoren op het zoneiland wordt water verwarmd door zonnestralen. Dat water wordt rechtstreeks in het stadswarmtenet gepompt. Dit voorziet 2.700 woningen van verwarming en warm kraanwater en heeft als doelstelling 10% van de jaarlijkse warmtebehoefte van de wijk te leveren. Dit staat gelijk aan de energie voor een miljoen douchebeurten per jaar. De overige 90% van de warmtebehoefte levert Nuon door middel van stadswarmte.

Milieu-aspecten

In het project vindt grootschalige toepassing plaats van duurzame energiebronnen. De zonnecollectoren zorgen samen met de stadswarmte voor een daling van 50% aan CO2-uitstoot.

Inbreng van Liandon

Liandon is in dit project verantwoordelijk voor de engineering en de projectrealisatie.

De bouw is in maart 2009 gestart; oplevering heeft plaatsgevonden in juni 2010.

Meer informatie

Wilt u meer weten over dit project? Neem contact met ons op.

Marcel de Nes Koedam
06 55 69 78 26
Stuur een e-mail

Bekijk onze producten hoog- en middenspaning.

Geplaatst in: Projecten